Editorials

(on 2012-10-04)

Pressmeddelande: Rösta med din plånbok i detta val, Rösta på Wikileaks

Onsdag 3 oktober, 8:00 BST

"Hjälp Wikileaks styra USA under de närmaste fyra åren"

Wikileaks ger sig in i USA:s valkampanj

Förra fredagen, den 28 september, hotade Pentagon åter Wikileaks. Pentagons talesman George Little krävde att Wikileaks skulle förstöra sina publikationer, inklusive Iraq Warlogs som avslöjade dödandet av mer än 100 000 civila. Little sa: "fortsatt innehav hos Wikileaks av sekretessbelagd information tillhörande USA:s regering representerar en fortsatt överträdelse av lagen". Pentagon "varnade återigen herr Assange och Wikileaks" för att "enträget be" om material från militära tipsare i USA.

Som svar har Wikileaks beslutat att ge sig in i valrörelsen i USA.

USA:s regering hävdar att herr Assange och organisationen Wikileaks finns inom dess jurisdiktion. Som svar placerar vi Obamas regering inom vår jurisdiktion. Alla amerikanska skolbarn får lära sig att om man är föremål för lagar utan att vara representerad, så är det en orättvisa. Detta är ryggraden för den amerikanska revolutionen. Vi kräver representation och inleder en kampanj för att byta demokratiska och republikanska röster till ekonomiskt och politiskt stöd för Wikileaks och dess grundläggande värderingar. Rösta inte för det Republikanska eller det Demokratiska partiet. Avge istället den enda röst som spelar någon roll. Rösta med din plånbok - rösta för Wikileaks.

Det demokratiska partiet lovade att öppna regeringen. Men istället bygger det en stat i staten och placerar nästan fem millioner amerikaner under det nationella säkerhetskontrollsystemet. Det har hemligstämplat fler dokument än någon tidigare administration, har hemligstämplat även den process som används för att besluta om vem som får leva och vem som ska dödas. USA-administrationen störtar mot dystopia: hemliga lagar, hemliga processer, hemliga budgetar, hemliga borgensbelopp, hemligt dödande, hemlig massövervakning, hemliga drönare och hemligt fängslande utan åtal. Kollapsen av Sovjetunionen kunde ha lett till att USA drog tillbaka sitt kontrollsystem. Men utan moralisk tävlan från något annat system har det istället vuxit okontrollerat för att få inflytande på nästan all amerikansk politik. Fyra år till i samma riktning kan inte tolereras.

Obamas regering fortsätter att dirigera en "hela regeringens" undersökning "utan motstycke när det gäller omfattning och natur" av Wikileaks och dess folk. Den har drivit på den olagliga bankblockaden mot organisationen och har hållit en anklagad Wikileakskälla, Bradley Manning, under villkor som Förenta Nationernas specielle rapportör om tortyr, Juan Mendez, funnit innebära tortyr. Herr Assange har formellt befunnits vara en politisk flykting, men USA:s ambassadörer avrådde länder sådana som Schweiz från att erbjuda honom asyl. President Obama har kallat Bradley Manning skyldig före rättegång och vicepresident Biden har betecknat Julian Assange som en "högteknologisk terrorist". Obama-Bidens kampanj skryter med att ha åtalat dubbelt så många nationella säkerhetstjallare som "alla tidigare administrationer tillsammans". http://www.guardian.co.uk/commentis... Detta är inte acceptabelt.

Politiker säger alltid i valtider att ditt beslut kommer att bestämma framtiden. Men som vi har sett med Obamas regering, så är beslutet om vem som får den formella makten inte ett meningsfullt val, eftersom du när du röstar in ditt parti i regeringen röstar du också regeringen, inklusive alla dess byråer och vänner, in i ditt parti. På så sätt är partier som tillträder sitt uppdrag eliminerade som återhållsamma röster av oppositionen.

Men det finns ett annat val.

Regeringskontor och bolag vet att kunskap är makt. Det är därför de bokstavligen offrar miljarder för att hålla sina planer och handlingar hemliga för oss alla.

De vet att tillsammans kan vi tvinga dem att agera annorlunda.

Det var Wikileaks avslöjanden - inte president Obamas handlingar - som tvingade USA:s administration ut ur Irakkriget. Genom att avslöja dödandet av barnen i Irak, motiverade Wikileaks direkt Iraks regering att frånta USA-militären rättslig immunitet, vilket i sin tur tvingade USA att dra sig tillbaka. http://salon.com/2011/10/23/wikilea...

Det var Wikileaks avslöjanden och panarabiska aktivister, inte Obamas administration, som hjälpte till att utlösa den arabiska våren. Medan Wikileaks exponerade diktatorerna från Jemen till Kairo, kallade vicepresident Joseph Biden Hosni Mubarak en demokrat, Hillary Clinton kallade hans regering "stabil" och USA:s regering var i maskopi med Jemens diktator Saleh om att bomba hans eget folk. . http://www.guardian.co.uk/world/201... http://www.worldaffairsjournal.org/...

Och det var Wikileaks avslöjanden, inte Vita Huset, som ledde till reformen av det största nätverket i USA av barnsjukhus. http://wikileaks.org/wiki/Report_on...

Förra året fick Pentagon 662 miljarder dollar till sin krigskassa 2012. Också Wikileaks behöver skapa en större 'krigskassa' för att kunna fortsätta sitt arbete att skänka transparens till mäktiga institutioner genom masspublikation av läckorna med den största potentialen att leda till en mer rättvis form av styrning så.

I början av december 2010 tog Wikileaks emot 120 000 dollar per dag i donationer från allmänheten. Som svar på påtryckningar från Washington och helt lagvidrigt införde finansinstitutioner, inklusive Visa, Mastercard, PayPal, Bank of America och Western Union, en bankblockad mot Wikileaks, som skalade bort 95% av dess finansiering. Även om Wikileaks har vunnit varje rättegång mot blockaden hittills, så fortsätter dessa Washingtonanknutna institutioner att överklaga.

Så, för de närmaste 34 dagarna, med början 3 oktober 2012, sjösätter vi en ny insamlingskampanj som fortsätter till valdagen den 6 november.

Du kan fortfarande donera till Wikileaks genom att använda en mängd enkla metoder, inklusive på omvägar via Visa, MasterCard och PayPal. Dessa donationer går till att finansiera Wikileaks kostnader för publicering och infrastruktur och våra rättsliga kostnader för att bekämpa den finansiella blockaden. Vi förväntar oss ett svar inom kort på Visas överklagande mot den isländska domstolens beslut att förklara blockaden olaglig och i vårt europeiska antitrustmål väntas de som beslutar mötas inom kort.

Om du vill bidra till Julian Assanges rättsliga försvarskostnader, kan du fortfarande använda ditt kreditkort men du behöver göra en separat donation till "Julian Assange and Wikileaks Staff Defence Fund", som administreras och revideras av Derek Rothera & Co. Alla detaljer finns på vår sida om donationer. Du kan också donera till "Bradley Manning Defense Fund" från vår sida.

"Människans kamp mot makten är en minnets kamp mot glömskan", Milan Kundera.

Julian Assange

URL för denna kampanj är: http://wikileaks.org/donate2012

emailSend to Friend printPrint